Project omschrijving

In Guatemala is het nieuwe schooljaar in Januari 2024 begonnen.

Sinds 2009 steunt Stichting Simbólica Projecten ieder jaar zoveel mogelijk Maya kinderen door hen in te schrijven op de lokale basisschool, de middelbare school of een vervolgopleiding. Het streven is ieder jaar weer 700 kinderen.

In December 2023 werd dit project wederom uitgevoerd in 13 verschillende Mayadorpjes. Na inschrijving bij de school ontvangen de kinderen een rugzak met schoolbenodigdheden als pennen, schriften, lineaal etc. Tijdens de bijeenkomst worden de kinderen één voor één naar voren geroepen voor een kort gesprekje over hoever ze zijn op school en wat ze later willen worden. En dan volgt er een groot applaus voor hem/haar.

Deze kinderen maken deel uit van de Maya gemeenschappen van de producenten van Simbolica (de groothandel) en de producenten hebben dus ook een belangrijke rol in de organisatie. Tijdens zo’n bijeenkomst worden speeches gehouden over de voordelen van schoolgang ten opzichte van kinderarbeid, niet alleen door mensen van de stichting maar ook door de ouders zelf, vaak in hun eigen Maya taal.

Het begint bij leren dromen en ambities creëren en elkaar te helpen om die te realiseren. Oudere kinderen met een succesverhaal krijgen een podium om hun ervaring te delen met de gemeenschap. Dat is inspirerend voor de andere kinderen en geeft hoop.

Steeds meer kinderen gaan na de basisschool door naar de middelbare school, dat is natuurlijk geweldig om te zien. Er zijn ook steeds meer van hen die daarna zelfs een vervolgopleiding gaan volgen. Voor iedereen is er een passende rugzak met schoolbenodigdheden.

Dankzij de hulp van velen bij het verzamelen van hotelzeepjes kunnen we alle ouders een zeepje meegeven als blijk van waardering (inmiddels hebben we voorlopig genoeg zeepjes dus niet meer inzamelen hoor!)