Begin 2009 is Stichting Simbolica Projecten opgericht.

Het team bestaat uit 3 bestuursleden, 1 medewerker en 4 vrijwilligers. Daarnaast hebben de producenten een flinke taak in de voorbereiding van de projecten van hun community.  Onze gezamenlijke kennis en ervaring ligt met name op het gebied van antropologie, Indiaanse culturen, Latijns-Amerika, PR & Communicatie, Marketing & Sales en Fair Trade.

Om de positie van kleine producenten in Guatemala te versterken zetten we diverse projecten op, voor bijv. vakopleidingen, het verbeteren van de sanitaire voorzieningen op een werkplaats of de aanschaf van apparaten zoals bijv een professionele naai- of snijmachine. Maar de focus ligt de laatste jaren vooral op onderwijs van de kinderen en jongeren van deze Maya gemeenschappen.

BESTUUR

Aldine Burgman voorzitter Simbolica Projecten

Aldine Burgman

Voorzitter

Aldine Burgman, oprichter van Simbólica, studeerde Internationale Betrekkingen en Latijns-Amerika Studies in Utrecht. Ze heeft de archeologie van pre-Colombiaanse culturen bestudeerd aan de Universiteit La Complutense in Madrid en zij heeft meerdere jaren gewoond en gewerkt in Spanje, Mexico, de Verenigde Staten en Australië. Na geruime tijd gewerkt te hebben bij een multinational, besloot zij terug te gaan naar haar oude liefde: kunst, symboliek, en oude beschavingen en startte in 2003 het fairtrade -gecertificeerde bedrijf Simbolica.

In 2019 richtte zij Stichting Simbolica Projecten op voor de hulpprojecten in de Maya gemeenschappen die verder gaan dan fair trade.

Suzanne Rotteveel

Suzanne Rotteveel

Secretaris

Suzanne Rotteveel is natuurvoedingskundige en interim communicatieadviseur. Haar passie voor voeding en duurzaamheid hebben de afgelopen jaren vorm gekregen in een eigen praktijk als voedingscoach en een specialisatie als communicatieadviseur bij organisaties. “Ik volg Simbolica en haar oprichter Aldine al vanaf de oprichting. Met veel respect heb ik de groothandel en de stichting zien groeien en daarmee ook de opbrengsten voor de producenten, want Simbolica opereert 100% FairTrade. De eerste jaren van de Stichting mocht ik al de rol van secretaris vervullen en ik ben blij dat ik weer bij het bestuur kan aanschuiven in 2018. Het aantal kinderen dat inmiddels naar school kan in Guatemala dankzij de stichting is enorm gegroeid wat van grote betekenis is voor de bevolking daar. Ieder kind verdient de kans zich te ontwikkelen en te scholen zodat dit land een beter thuis wordt voor al haar inwoners.”

Sandra van Arendonk

Penningmeester

Sandra van Arendonk studeerde Facility Management in Wageningen en is nu werkzaam aan VRO bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Naast haar werk vindt ze het belangrijk zich in te zetten voor anderen. Het mooie van Simbolica Projecten is dat er niet alleen naar de producten gekeken wordt die geproduceerd worden, maar ook naar de mensen achter de producten en hun familie en leefomstandigheden.

Jaarverslagen

Onze jaarverslagen zijn in PDF te downloaden via onderstaande links.

Meaningful gifts,

when words are not enough..

Simbolica Fair Trade is een duurzaam merk voor zilveren sieraden met de symboliek van oude culturen als de Maya, Azteken, Hopi, Maori. Of halfedelstenen, beroemd om hun krachtige werking. Symbolen voor vriendschap, liefde, vergeving…voor als je iemand echt iets te zeggen hebt.

Give Back

10% van de opbrengst komt ten goede aan de schoolprojecten van Stichting Simbolica Projecten (www.simbolicaprojecten.net) waardoor honderden Maya kinderen ieder jaar weer naar school kunnen.