Project omschrijving

In Guatemala begint het nieuwe schooljaar in Januari.

Sinds 2009 steunt Stichting Simbólica Projecten ieder jaar zoveel mogelijk Maya kinderen door hen in te schrijven op de lokale basisschool, de middelbare school of een vervolgopleiding. I.v.m. de continuïteit is sinds 2015 het streven om ieder jaar weer 700 kinderen naar school te laten gaan.

Na inschrijving bij de school ontvangen de kinderen van Simbólica Projecten een rugzak met schoolbenodigdheden zoals pennen, schriften, lineaal etc. Een voor één worden de kinderen tijdens de bijeenkomst in hun dorp naar voren geroepen voor een kort gesprekje over hoever ze zijn op school en wat ze later willen worden. En dan volgt er een groot applaus voor hem/haar. Tijdens zo’n bijeenkomst worden speeches gehouden over de voordelen van schoolgang ten opzichte van kinderarbeid, niet alleen door mensen van de stichting maar ook door de ouders zelf, vaak in hun eigen Maya taal. En inmiddels zijn er steeds meer afgestudeerden die het woord nemen om de kinderen in hun gemeenschap te inspireren.

Deze kinderen/scholieren/studenten maken deel uit van de Maya gemeenschappen van de producenten van Simbolica Fair Trade (de groothandel) en deze producenten hebben dus ook een belangrijke rol in de voorbereiding van de bijeenkomst in hun dorp.

Gaanderweg zien we door de jaren heen de verschuiving van in het begin uitsluitend basisschoolleerlingen met veel gemiste jaren, naar minder gaten in hun CV, en steeds meer middelbare school leerlingen, jongeren die een vervolgopleiding doen en zelfs afstuderen aan de universiteit. Dat is mooi om te zien en vraagt om extra materiaal: laptops.

Vandaar dit laptop project. Studenten (en aankomende studenten) doen voor 1 april een aanvraag door een uitgebreid formulier in te vullen met alle info en hun motivatie. Als het nodig is om te selecteren doen we dat op motivatie, niet of cijfers. 1 juli horen de studenten of zij zijn geselecteerd. Als tegenprestatie houden zij een speech in hun eigen dorp tijdens het schoolproject in december. Die gaat over hun weg tot dan toe, de obstakels, successen en ambities voor de toekomst. Dit blijkt enorm inspirerend te werken voor de kinderen en jongeren in hun gemeenschap. Op dat moment nemen zij ook hun laptop in ontvangst.

Dit jaar konden we 3 laptops weggeven. We ontvingen minder donaties dan andere jaren maar ook weinig laptop-aanvragen. Maar er werd duidelijk verrast gereageerd in de gemeenschappen nu men zag dat het echt gebeurde en na de motiverende speeches van de studenten. We verwachten voor komend jaar dan ook heel veel aanvragen!