Uitbarsting Vulkaan El Fuego

Maandag 5 juni is de vulkaan El Fuego uitgebarsten in Guatemala en woensdag 7 juni volgde een tweede uitbarsting. Veel mensen zijn maandag overvallen door de lava stroom en hebben het niet overleefd. Daarnaast veel gewonden en mensen die hun huis kwijt zijn.

Intussen is het dodental als gevolg van de uitbarsting van zondag opgelopen tot 75. Bijna 200 mensen worden vermist.

Dorpen zijn bedolven onder as, vulkanisch gesteente en modder. Vanwege de verrassende snelheid van de lava konden veel mensen niet op tijd wegkomen. Reddingswerkers moesten dekking zoeken. De vulkaan spuwde as uit tot tien kilometer hoogte.

De autoriteiten hebben vanwege de jongste uitbarsting opgeroepen tot nieuwe evacuaties. Duizenden mensen in de omgeving zijn al gevlucht.

De Fuego is een van de 34 actieve vulkanen in Guatemala. De uitbarsting van zondag was de grootste in veertig jaar tijd.

Onze gedachten zijn bij de families in Guatemala. Ondertussen zamelen we hier geld in om daar lokaal te helpen, zonder overheid of strijkstokken. We houden je op de hoogte via Facebook en de site.

Alle donaties zullen worden overgemaakt naar het Rode Kruis in Guatemala. Het Rode Kruis is een betrouwbare en een van overheden onafhankelijke partij.